Sari la conținut
Prima pagină » Dr_I_A_Sbarcea

Dr_I_A_Sbarcea

“Patronul” medical al spitalului Dr. Ioan Aurel Sbârcea.

Dr. Ioan Aurel Sbârcea a fost cea mai proeminenta personalitate a obstetricii si ginecologiei din Brasov – întemeietor de Scoala, recunoscut si respectat nu numai înmediul medical brasovean ci în întreaga tara.

A fost un mare medic, dar mai ales un mare om, care prin personalitatea sa covârsitoare – profesionist desavârsit,cu o tinuta morala impecabila a reusit sa impuna specialitatea de obstetrica-ginecologie în Brasov ca o specialitate de baza în medicina si a facut ca Maternitatea Brasov- care este în buna masura creatia lui – sa fie considerata una din unitatile de frunte din tara.

S-a nascut la Brasov în 23 Ianuarie 1912 – dintr-o familie de medici (tatal Dr. Teodor Sbârcea a fost primul medic primar din Judetul Brasov). Studiile primare si gimnaziale le face la Liceul “Honterus” din Brasov si Liceul “A.Saguna” unde îsi ia bacalaureatul în 1929.

Urmeaza cursurile Facultatii de Medicina Cluj si a fost promovat ca doctor în medicina si farmacie în 1936.

Din facultate si-a dovedit calitatile morale si profesionale fiind deosebit de apreciat (dovada caracterizarea prof. Hateganu).

Dupa o perioada de 8 luni de mobilizare în armata- în Judetul Cahul pentru combaterea tifosului exantematic – pleaca în Germania si Austria cu burse lucrând ca medic asistent onorific în clinicile universitare din Berlin,Freiburg si Viena unde îsi desavârseste cunostintele teoretice si practice de specialitate. Peste tot este apreciat si calificativele obtinute sunt mereu maxime.

Întors în tara în 1939 lucreaza o perioada scurta ca medic onorific la Maternitatea din Sibiu si apoi se reântoarce în Brasovul natal, definitiv. A parcurs toate etapele de dezvoltare ale specialitatii de obstetrica-ginecologie de la o sectie în cadrul Spitalului de Oftamologie si apoi a Spitalului Judetean la Maternitatea de sine statatoare care la un moment dat cu cele peste 600 paturi era cea mai mare din tara.

În 1945 obtine titlul de medic specialist si în 1947 acela de medic primar într-o serie cu mari profesori de specialitate : Prof.Panait Sârbu si Prof.Dan Alessandrescu.

Din 1949-1953 este director adjunct al Maternitatii iar din 1953-1966-director plin al acestei institutii.

A fost mereu presedintele Filialei Brasov a sectiei de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Societatii Stiintelor Medicale si în momentul pensionarii a fost ales presedinte onorific pe viata.

A fost de asemenea membru al Colegiului de redactie al revistei “Obstetrica si Ginecologie “.

Ca medic sef de sectie si sef al retelei de Obstetrica-Ginecologie pe regiune si apoi pe judet a pregatit peste 30 secundari care în tara sau plecati în strainatate s-au dovedit a avea o excelenta pregatire profesionala – multi din ei sefi de sectie, directori de maternitati – mândri ca sunt absolventiai scolii obstetricale brasovene condusa de Dr.Ioan Sbârcea.

A fost profesor la Scoala de moase si apoi la Scoala de asistente si a fost initiatorul cursurilor de urgente obstetricale ale medicilor de circumscriptie si ale moaselor.

Activitatea stiintifica s-a materializat prin peste 100 de comunicari,referate,articole, din care câteva, cu toate dificultatile din perioada când a activat,au fost publicate în reviste din stranatate ( în special germane).

A participat la majoritatea reuniunilor stiintifice desfasurate în tara unde lucrarile prezentate si luarile de cuvânt erau apreciate la cel mai înalt nivel.

A fost unul din promotorii ”Zilelor medicale brasovene” si a organizat o Conferinta Nationala de Ginecologie.

La toate aceste manifestari nu a participat niciodata singur ci alaturi de colaboratori si în special de secundarii pe care îi pregatea,devenind traditie în Maternitatea Brasov.

Personalitate complexa – cu numeroase alte preocupari decât cele profesionale – s-a impus si într-un domeniu care i-a fost foarte drag – ocrotirea naturii, fiind custode onorific al ocrotirii naturii.

Mare amator de sport – jucator de tenis si schior – a fost mult timp component al echipei Salvamont în perioada de pionerat a acesteia.

Succinta însiruire a datelor din viata Dr.Ioan Aurel Sbârcea nu poate oferi decât o palida imagine a ceea ce a însemnat pentru obstetrica brasoveana activitatea acestui medic si om.Credem ca ne facem o datorie de onoare si de suflet dând numele lui Spitalului de Obstetrica-Ginecologie din Brasov, o unitate al carui prestigiu se bazeaza în buna parte pe realizarile din perioada de activitate a Dr. Ioan Aurel Sbârcea.