Sari la conținut
Prima pagină » Situatii in care concedierea gravidelor si a mamelor este ilegala

Situatii in care concedierea gravidelor si a mamelor este ilegala

Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, nu pot fi concediate, din motive care tin de starea lor, urmatoarele categorii de salariate:

  • salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza (in aceasta categorie se includ si salariatele aflate in plata stimulentului de insertie)
  • salariatele care se afla in concediu de risc maternal
  • salariatele care se afla in concediu de maternitate
  • salariatele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, dupa caz)
  • salariatele care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani (18 ani, dupa caz)

Este interzisa concedierea salariatei care se intoarce la lucru din concediul de risc maternal, timp de 6 luni dupa revenirea acesteia in unitate. Aceasta interdictie este valabila pentru o singura intoarcere la lucru din concediul de risc maternal.

Totusi, salariata aflata in una din situatiile enumerate mai sus poate fi concediata in caz de reorganizare judiciara a societatii sau de faliment.

Cui se pot adresa salariatele care au fost concediate ilegal

In cazul in care salariata aflata in una dintre situatiile descrise mai sus este concediata din motive legate de starea sa, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

Baza legislativa

OUG 96/2003

Art. 21

(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e)salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.