Prima pagină » Media

Media

mihai pascuVicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu, și șeful Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finațare nerambursabilă pentru modernizarea, reabilitarea și echiparea Ambulatoriului de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea“.

Prin Programul Operațional Sectorial (POR), pe exercițiul financiar 2007-2013, în Regiunea Centru s-a aprobat finanațrea prinfonduri structurale reabilitarea unui singur spital, cel din stațiunea Covasna. Penbru celelalte județe s-au aporbat fonduri doar pentru modernizarea ambulatoriilor din spitale.

„Consiliul Județean Brașov a depus la ADR Centru, la Alba-Iulia, aplicații pentru modernizarea ambulatoriilor de la Spitalul de Pediatrie și de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea». Procedura de evaluare a durat foarte mult, pentru că au existat foarte multe cereri de finanțare, iar fondurile au fost limitate. Cu toate acestea, Consiliul Județean Brașov a reușit să semneze acest contract de finanțare prin POR, axa prioritară 3, domeniul major de intervenție 3.1“, a declarat pentru newsbv.ro vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu.

1,7 milioane de lei nerambursabili

Durata de implementare a contractului este de 11 luni și poate începe de la momentul semnării contractului. Oricum, trebuie precizat că acest contract este valabil timp de cinci ani.

Valoarea totală a proiectului este de 2.169.119,60 lei, din care suma de 1.700.200 de lei este eligibilă. Consiliul județean Brașov va plăti din fonduri proprii partea de co-finanțare – 34.004 lei (2%), TVA aferent cheltuielilor eligibile – 408.048 lei și valoarea neeligibilă a proiectului – 60.871,60 de lei.

Dacă nu se bătea palma cu Biserica Evanghelică, se pierdea finanțarea prin POR și de la Banca Mondială

Un element esențial pentru aprobarea finanțării pentru Ambulatoriul de la Maternitate a fost rezolvarea regimului de proprietate. Este vorba de cumpărarea clădirii vechi și a terenului, parte din el fiind necesar pentru Ambulatoriu, pentru amenajarea rampei de aceest pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, chestiune care revine în sarcina Consiliului Județean.

„Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au fost înţelegători şi au acceptat să ne vândă imobilul la un preţ convenit de evaluatorii ambelor părţi, fiind rezolvată astfel o problemă de interes pentru întreaga comunitate. Cu obținerea finanțării pentru acest proiect, la care se adaugă și cel finanțat de Banca mondială, de aproximativ 6 milioane de euro, care vor veni pentru reabilitarea, consolidarea și modernizarea clădirii vechi a Spitalului de Obstetrică și Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea», instituția va deveni una care poate oferi servicii la nivel european. Vreau să mai anunț faptul că, din bugetul Consiliului Județean pentru 2013, am dar drumul la licitație, pentru înlocuirea lifturilor vechi de la Maternitate, atât cel pentru personal, cât și cel pentru terți. Mai mult, anul viitor, vom continua alocarea de fonduri pentru recompartimentarea saloanelor din clădirea nouă“, a mai precizat Mihai Pascu.

sursa: newsbv.ro